Novice in dogodki

Vseživljenjsko izobraževanje zdravstvenih delavcev v današnjem času je neizogibno

15.02. 2023.

Lidija Zorman, ki je uspešno zaključila magistrski študij zdravstvene nege na Alma Mater, je prepričana, da formalno izobraževanje ni več dovolj, saj splošni standard zahteva permanentno izobraževanje in s tem nenehno razvijanje spretnosti, vrlin in sposobnosti posameznika.

Preberi več

Izšla je nova knjiga o kulturah starega Bližnjega vzhoda

14.02. 2023.

Pri založbi Alma Mater Europaea-Institutum Studiorum Humanitatis je izšla nova knjiga z naslovom Arheologija Starega Bližnjega vzhoda: Od predkeramičnega neolitika do konca zgodnje bronaste dobe, pod katero se je podpisala dr. Anja Hellmuth Kramberger.

Preberi več

Danes mora imeti balerina čvrsto, trenirano telo

13.02. 2023.

Telesna postava baletnih plesalk od renesanse do danes je bilo osrednja raziskovalna tema diplomantke Alma Mater Europaea Akademije za Ples Tine Nerat, ki je v zaključni nalogi prikazala, kako so se postave baletnih plesalk skozi zgodovino spreminjale.

Preberi več

Športno kariero uspešno združuje s študijem fizioterapije

09.02. 2023.

Študentka fizioterapije na Alma Mater Tiana Meglič Šteharnik velja za eno najuspešnejših in najperspektivnejših košarkaric v Sloveniji.

Preberi več

Študijska izmenjava na kalifornijski državni univerzi

08.02. 2023.

Študentom Alma Mater Europaea - ECM omogočamo študijske izmenjave v tujini, s katerimi pridobijo dragocene pozitivne izkušnje za njihov osebni in strokovni razvoj, ter s tem boljše poklicne možnosti, samoiniciativnost, znanje tujih jezikov in okrepljeno medkulturno zavest.

Preberi več

Govorica telesa pri plesu

07.02. 2023.

Uporaba osnovne lastnosti izbranih telesnih sistemov v raziskovalnem somatskem procesu je bila osrednja tema diplomantke Alma Mater Europaea Akademije za ples Kaje Marion Ribnikar. Na podlagi tega je ustvarila plesno uprizoritev, s katero je čutenje prek izraznosti telesnega gibanja prenesla gledalcem.

Preberi več

Stičišče medicine in strojništva je tudi v individualizirani medicinski obravnavi pacienta

07.02. 2023.

Odlično sodelovanje dveh navidezno nepovezanih strok medicine in strojništva se kaže v individualiziranem pristopu pri obravnavi pacienta. Razpravo na to temo bo 11. marca 2023 v okviru mednarodne znanstvene konference Za človeka gre: Družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo vodil prof. dr. Tadej Strojnik.

Preberi več

Fizioterapija v nosečnosti

02.02. 2023.

Fizioterapevtska obravnava in redna telesna aktivnost učinkovito zmanjšujeta bolečino v medeničnem obroču pri nosečnicah. To je v diplomski nalogi potrdila diplomantka fizioterapije na Alma Mater Barbara Golob.

Preberi več

Dr. Tomažič sodeluje pri nastajanju nove knjižne izdaje s področja prava

02.02. 2023.

Nastaja druga izdaja Velikega znanstvenega komentarja posebnega dela Kazenskega zakonika (KZ-1). Avtor poglavij v tej knjigi, ki bo izšla tekom meseca februarja 2023, je tudi docent za področje prava na Alma Mater dr. Luka Martin Tomažič.

Preberi več

S fizioterapijo učinkovito nad demenco

01.02. 2023.

S staranjem prebivalstva se hkrati povečuje tudi število oseb z demenco, ki prizadene spomin, mišljenje, govor in druge lastnosti. Le-to pa pri osebah postopoma zmanjšuje zmožnost samostojnega življenja in opravljanja vsakodnevnih aktivnosti. Fizioterapevtska obravnava teh bolnikov je pogosta in učinkovita metoda za lajšanje težav.

Preberi več