[ZA ČLOVEKA GRE 2021] Plenarni govorci


Pred konferenco "ZA ČLOVEKA GRE: DIGITALNA TRANSFORMACIJA V ZNANOSTI, IZOBRAŽEVANJU IN UMETNOSTI vam predstavljamo ključne govorce uvodnega dne.

V dopoldanskem plenarnem delu se nam bo v petek, 12. marca 2021, ob 10.00 uri pridružila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Mariya Gabriel.

Evropska komisarka že od začetka svojega mandata podpira ustvarjanje novih partnerstev med izobraževanjem, podjetji in vlado, kar spodbuja spremembe v znanosti, izobraževanju in kulturi ter je ključno za iskanje uporabnih rešitev, predvsem za trenutne izzive. Letošnja koneferenca Alma Mater ima enako sporočilo: povezovanje izobraževanja in tehnologije za hitrejši izhod iz Covid19 krize.

Glavni plenarni govorec prvega dne konference bo novi predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga, prof. dr. Klaus Mainzer. Prof. Mainzer je študiral matematiko, fiziko in filozofijo. V svojih znanstvenih delih preučuje prihodnje perspektive znanosti in tehnologije. Znan je kot raziskovalec kompleksnosti s poudarkom na kompleksnih sistemih, algoritmih in umetni inteligenci v znanosti in družbi.

Na popoldanski plenarni seji pa bomo gostili ameriškega ekonomista in profesorja Jeffreya Sachsa, direktorja centra za trajnostni razvoj na Columbia University (ZDA),  ki je s Slovenijo povezan že skoraj 30 let. V času prve slovenske vlade je kot svetovalec pomagal z nasveti pri makroekonomski stabilizaciji v času tranzicije. Pogovor z njim bo vodil novinar Igor E. Bergant.

Več o programu na: conference.almamater.si. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.