Več o metodi TMG

Tenziomiografija (TMG) je neinvazivna detekcija kontraktilnih lastnosti skeletnih mišic s tehniko selektivnega merjenja časovnih potekov radialnih odmikov trebuha mišice. Mišično kontrakcijo izzovemo s posameznim (lahko tudi tetaničnimi električnimi dražljaji), v izometričnih pogojih.

UMESTITEV METODE: Odziv TMG, radialni odmik trebuha skeletne mišice, je soroden odzivu sile ali navora mišice (t.i. skrček), a se od njega bistveno razlikuje. Radialni odmik se zgodi bistveno prej, je manj popačen, selektiven in zato omogoča sklepanje o mišični sestavi (deležu hitrih ali počasnih vlaken). Kot kažejo zadnje znanstvene raziskave, pa je amplituda radialnega odmika povezana z mišičnim tonusom in atrofijo/hipertrofijo. Zaradi visoke občutljivosti in ponovljivosti ima metoda veliko možnosti uporabe, predvsem spremljanje akutnih in kroničnih učinkov vadbe, terapije, itd..

PROTOKOL: Merjena oseba udobno sedi ali leži na boku, trebuhu ali hrbtu, odvisno od mišice, ki jo merimo. Sklepi so v naravnem fiziološkem položaju (5 – 20 stopinj v fleksiji). Pozitivno elektrodo (anodo) namestimo 50 – 60 mm proksimalno, negativno elektrodo (katodo) pa za enako razdaljo distalno od senzorja. Elektrodi sta samolepilni, da ne povzročata vpliva na merjeni sistem mišice. Senzor odmika postavimo pravokotno na trebuh mišice oz. na smer odebelitve mišičnega trebuha. Pozicijo senzorja določimo s palpacijo kontrahirane mišice ob hotenem krčenju ali s poskusom z električnim dražljajem.

ELEKTRIČNA STIMULACIJA: Električni dražljaji so posamični pravokotni impulzi, ki trajajo 1 ms z amplitudo, ki je supramaksimalne vrednosti. Stimuliramo s posebno prirejenim, baterijsko napajanim stimulatorjem, s tokovnim izhodom. Ob povečevanju amplitude stimulacije, meritve na eni mišici  ponavljamo 5 – 7 krat v presledkih najmanj 5-10 s. Supramaksimalne odzive beležimo in obdelamo s računalniškim sistemom PC.

PARAMETRI ČASOVNIH ODZIVOV: Posnetke TMG obdelamo in analiziramo v časovnem prostoru tako, da izločimo naslednje parametre: Čas zakasnitve ali latence, Čas krčenja, Čas trajanja odziva, Polovični čas sproščanja in maksimalno amplitudo odziva. Primerjamo lahko iste mišice na obeh straneh telesa, sinergistične mišice ali agonistične mišice.

REZULTATI MERITEV IN INTERPRETACIJA: Grafični vmesnik TMG omogoča takojšnji izpis rezultatov, brez vsakršne dodatne analize (npr. filtracije). Standardni izpis rezultatov je v obliki preglednice. Razširjeno poročilo vsebuje še grafe časovnih potekov odzivov posameznih mišic, primerjavo z referenčnimi vrednostmi za izbrani šport, spol, starost.  Avtomatična priporočila so dana na osnovi primerjave izmerjenih vrednosti posameznika ali ekipe z referenčnimi vrednostmi.

Z namenom ločitve komercialnih meritev športnikov od raziskovalnega okolja so inovatorji metode TMG ustanovili podjetje TMG-BMC d.o.o. s sedežem v Ljubljani (Slovenija). Metodo TMG je podjetje  razvilo z lastnim znanjem, zanjo pa je pridobilo tudi patentne pravice. Raziskovalna dejavnost se danes izvaja v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper in številnih mednarodnih centrih, ki skupno letno objavijo tudi preko 20 člankov SCI, vse visoko citirane, kar priča o naklonjenosti, sprejemljivosti in zaupanju v rezultate metode TMG.

Med najmočnejše reference podjetja TMG-BMC d.o.o. šteje sodelovanje z Angleškim inštitutom za šport (UK Sports), Olimpijskim komitejem ZDA (USOC) in Mednarodno nogometno zvezo Fifa saj njihovo tehnologijo med drugim uporabljajo nogometni klubi: Real Madrid, Milan, Liverpool, Atletico Madrid, moskovski Spartak, Fiorentina, Bayer Leverkusen, Galatasaray, Barcelona, Chelsey in še več drugih.  Sistem TMG uporablja tudi ameriška vojska in nekateri vrhunski športniki, med njimi: Merlene Ottey, Rafael Nadal, Marija Šarapova, Iztok Čop ter Olimpijski komite Slovenije in drugi. Več o uporabnikih TMG sistema na http://www.tmg-bodyevolution.com/about/clients/.

Za več informacij o TMG:

Uradna spletna stran podjetja TMG-BMC d.o.o. Dostopno na http://www.tmg-bodyevolution.com/

Šimunič, B. (2013). Merjenje parametrov mišične kontrakcije. Dostopno na http://www.cenim.se/wellness/merjenje-parametrov-misicne-kontrakcije/

Šimunič, B. (2013). Razvoj tenziomiografije (TMG 2. del). Dostopno na http://www.cenim.se/wellness/razvoj-tenziomiografije-tmg-2-del/

Rozman, S. (2017). Delavnica tenziomiografije v Dublinu. Dostopno na https://www.youtube.com/watch?v=VP7gT9ZEjLg


VEČ:

Splošno

Več o metodi TMG

Informacije o namestitvi

Urnik izobraževanja

Prijavni obrazec