Novice in dogodki

Druga edicija Siterjeve Rogaške Slatine pod kljukastim križem

16.03. 2023.

Zaradi velikega zanimanja, povpraševanja in odmevnosti ter pozitivnih kritik in odzivov javnosti je izšla druga, dopolnjena in razširjena, izdaja znanstvene monografije Rogaška Slatina pod kljukastim križem avtorja Daniela Siterja, asistenta, mladega raziskovalca in doktoranda na Alma Mater Europaea – ISH.

Preberi več

Umetna inteligenca in sodobne tehnologije so del vsakdanjega življenja

15.03. 2023.

Strokovnjaki s področja spletnih tehnologij in uporabne umetne inteligence so razpravo v okviru konference Za človeka gre posvetlili najnovejšim trendom kreativnega in sodelovalnega učenja s sodobnim spletom, naraščajoči uporabi interneta stvari ter novim zahtevam medijske in informacijske pismenosti v sodobni družbi.

Preberi več

Kje je meja sovražnega govora?

15.03. 2023.

Svoboda govora je temeljna pravica demokratične družbe. Posamezniku omogoča, da svobodno oblikuje svoja stališče in s tem svojo identiteto. A tudi ta temeljna pravica ni absolutna. Omeji se lahko zaradi varovanja javne varnosti, preprečevanja neredov ali kaznivih dejanj, ki zajemajo tudi sovražni govor. Slednji predstavlja sovraštvo, nasilje ali nestrpnost zoper določeno skupino ljudi, ki se od ostalih loči po posebnih značilnostih.

Preberi več

Jeffrey Sachs na Alma Mater

14.03. 2023.

Slavni ekonomist in globalni snovalec trajnostnega razvoja Dr. Jeffrey Sachs je v osrednjem nagovoru na odprtju letošnje konference Za človeka gre na Alma Mater spregovoril o geopolitiki spreminjajočega se sveta.

Preberi več

Nataša Pirc Musar: Učenje in opolnomočenje z znanjem je naložba v družbo, ki med nami gradi mostove

14.03. 2023.

Konferenca Za človeka: Družbeni in tehnološki razvoj za varnost in dostojanstvo, ki se uvršča v sam svetovni vrh znanstvenih konferenc in predstavlja enega najpomembnejših tovrstnih mednarodnih dogodkov v Evropi, poteka pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ki je dogodek tudi uradno odprla.

Preberi več

Stanje izobraževanja o motnjah avtističnega spektra na univerzah

13.03. 2023.

V zadnjih dveh desetletjih je motnja avtističnega spektra ali ASD postala pogostejša diagnoza med otroki po svetu in predstavlja diagnozo, ki presega rasne, etnične in družbenoekonomske razlike.

Preberi več

Za dostojanstvo v arhivistiki so potrebni strokovno usposobljeni strokovnjaki

13.03. 2023.

Družbene in tehnološke spremembe se kažejo tudi na področju arhivistike. Tej tematiki je bil posvečen 8. Mednarodni simpozij arhivistov z naslovom Varnost in dostojanstvo v arhivski teoriji in praksi. Sodelovalo je preko 80 udeležencev iz 12 držav, ki so izpostavili in evidentirali različne pristope ter pozitivne in negativne ocene glede varnosti in dostojanstva v arhivski teoriji in praksi.

Preberi več

Aktualni družbeni izzivi varnosti starejših odraslih

12.03. 2023.

Etični, humanistični, družbeni, zdravstveni in pravni vidiki v socialni gerontologiji so osredotočeni na aktualne družbene izzive varnosti starejših odraslih, ki jih prinaša dolgoživa družba. Sem sodijo družbena izolacija in osamljenost, finančna varnost in nevarnost goljufij, pravna varnost, varnost v prometu, varnost bivanja, emocionalno varnost in druge.

Preberi več

Howick: Pozitivna empatična komunikacija zmanjšuje bolečino

11.03. 2023.

Eden najprepoznavnejših strokovnjakov empatičnega zdravstvenega varstva Jeremy Howick je na 11. konferenci Za človeka gre spregovoril na temo Manifest o potrebi po sodelovanju med zdravstveno tehnologijo in empatijo.

Preberi več

Alma Mater je dobitnica bronaste plakete za prispevek pri obvladovanju raka

11.03. 2023.

Alma Mater Europaea – ECM je na jubilejni 40. slavnostni seji Zveze in regijskih društev za boj proti raku v prostorih Ministrstva za zdravje Republike Slovenije prejela bronasto plaketo za prispevek k delovanju ter obvladovanju raka v Sloveniji.

Preberi več