[KONFERENCA ZA ČLOVEKA GRE 2021] Konferenca Alma Mater presegla pričakovanja, odzivi izjemni


Za človeka gre 2021 je bil eden največjih znanstvenih dogodkov v Sloveniji

Danes se zaključuje 9. mednarodna znanstvena konferenca Alma Mater Europaea “Za človeka gre 2021: Digitalna transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti”, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v soorganizaciji z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti iz Salzburga.

»Odzivi so izjemni. Pohvale in vzpodbudne besede prihajajo k nam od povsod; akademskih in raziskovalnih sfer, odmevamo na državniškem nivoju, pisma dobivamo iz tujine, evalvacijske ocene, ki so nam jih namenili slušatelji in predavatelji, so odlične« je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea.

Konferenca je bila eden največjih in najmočnejših znanstvenih dogodkov v Sloveniji, tako po obsegu kot po vsebini. Ob 2600 udeležencih in 350 referatih raziskovalcev iz več kot 40 držav so na njej nastopili evropska komisarka za šolstvo Mariya Gabriel, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Felix Unger, predsednik SAZU prof. dr. Peter Štih in mnogi predsedniki mednarodnih in svetovnih znanstvenih združenj. Poleg gostitelja, predsednika Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvika Toplaka in predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Klausa Meinzerja je imel osrednji govor eden najpomembnejših ekonomistov zadnjega stoletja Jeffrey Sachs. O dogodku so poročali domači in tuji mediji, vključno z revijo Fortune.

»Besede, ki so še posebej zaznamovale konferenco so človečnost, ki jo je izpostavil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, etika je odzvanjala v besedah svetovno priznanega ekonomista Jefferya Sacha iz Univerze Columbia, vrednote so izpostavili evropska komisarka Maria Gabriel in prof. Klaus Mainzer ter številni drugi povabljeni gostje na mnogih sekcijah, kjer so posebej poudarili potrebo po nadaljnjem humanističnem vrednotenju digitalne preobrazbe, upoštevajoč vidik etike in estetike v preobrazbi digitalne in zelene Evrope,« sklene prof. dr. Ludvik Toplak ter s tem že napovedal izhodišča za prihodnjo konferenco, ki bo v marcu leta 2022.

Na konferenci so na dvanajstih študijskih področjih Alma Mater Europaea s štirimi vrhunskimi razpravami na temo digitalne transformacije v izobraževanju in znanosti, trajnostnega razvoja, vladavine prava in konkurenčnosti univerz posebej izpostavili in ugotovili:

  • da je potreba po digitalni transformaciji v času koronavirusne bolezni postala nuja in ne izbira ter pomeni nov razvojni izziv, ki se pospešeno udejanja na vseh področjih,

  • je treba nadaljevati in si prizadevati za preučevanje digitalne transformacije v vidiku trajnostnega razvoja v smeri tako imenovane zelene digitalne transformacije,

  • da je poleg znanstvenih in tehnoloških pogledov potrebno osvetliti družbene in humanistične vidike, s katerimi je potrebno iskati ravnotežje med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter socialno pravičnostjo.

Galerija