Akademija za ples kmalu tudi z magistrskim programom


Ljubljana. ”Znanja, ki jih dobimo na Akademiji za ples so temeljna in brez tega učitelji ne bi smeli poučevati baleta. Imam veliko šol za sabo, tudi v Londonu, pa takšnih uporabnih vsebin za poučevanje kot profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, nisem dobila,” je pojasnila Martina Kramer, študentka baleta na Akademiji za ples Alma Mater Europaea – ECM drugače zaposlena kot profesorica baleta na omenjenem konservatoriju, na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Dekan Akademije za ples – AMEU doc. dr. Svebor Sečak je v družbi doc. Rosane Hribar, vodje sodobne katedre Akademije za ples, predstavil prva leta delovanja Akademije za ples. Ob apa sta napovedala tudi zaključno produkcijo Akademije za ples, ki bo 20. 6. 2018, ob 20. uri  Plesnem teatru v Ljubljani (več o produkciji v prilogi).

Sogovorniki so bili kritični do države in pristojnih ministrstev, ki nimajo posluha za sofinanciranje študija, kaj šele za podelitev koncesije. Na omenjene so se večkrat obrnile študentke same, vendar so bile s strani države vedno zavrnjene. ”Makedonija je pred nami. Imajo organizirano fakulteto sofinancirano iz strani države, povezave z Rusijo, mi smo za njimi. Tudi mi gostimo številne tuje priznane plesne pedagoge iz Rusije, Madžarske, Hrvaške  in Nizozemske, vendar brez finančne pomoči Alma Mater tega ne bi zmogli. Če ne bi bilo prof. dr. Ludvika Toplaka, ki nas financira preko Alma Mater Europaea - ECM, saj se Akademija za ples s šolninami ne pokrije, v Sloveniji ne bi imeli visokošolskega akreditiranega izobraževanja za sodobni ples in balet. Sramota za državo, da ne more urediti financiranja ter da si študentke prosijo že več mesecev za subvencije ali financiranje,” je bil oster doc. dr. Svebor Sečak. Poudaril je, da se na Akademiji za ples pripravlja tudi magistrski študij, razmišljajo pa tudi o aktiviranju drugih akreditiranih programov kot so družabni ples, športni ples, latino, jazz ples ter o možnosti odpiranja oddelka za etnoplese.

Sogovorniki so se še strinjali, da bi fakultetna izobrazba za plesne in baletne pedagoge, ki delajo z otroki, moralo biti obvezno, predvsem zaradi varne prakse.

Akademija za ples Ljubljana, ki se je pridružila Alma Mater Europaea – ECM, je konec leta 2016 dobila od Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) reakreditacijo za naslednjih 7 let ter razširjeno akreditacijo za izvajanje smeri Balet na študijskem programu 1. bolonjske stopnje Ples, koreografija. Akreditacija je pridobljena za Maribor in Ljubljano. Slovenija je bila do sedaj edina država v Evropi, ki ni imela plesne in baletne umetnosti na visokošolskem nivoju, zato so morali naši plesalci pridobiti izobrazbo na tujih akademija. V sodelovanju z uglednimi umetniškimi ustanovami v svetu in iz sosednjih držav so na študij Baleta vključeni v pedagoški proces najuglednejši domači in tuji plesni pedagogi in umetniki. Študentje Akademije za ples imajo možnost mednarodne izmenjave, kjer bodo pridobili najboljše izkušnje. Več na www.almamter.si.

 

Galerija