Alma Mater Europaea na področju fizioterapije v vrhu raziskovalnih projektov


Tri slovenska podjetja - DTs HUB, Pharsol in NYD - so skupaj s partnerji na evropskem razpisu EIT Health RIS Innovation 2021 s svojimi inovacijami na področju zdravstva prepričala ocenjevalce in si s tem pridobila ne samo finančno podporo, ampak tudi lažji dostop do pomembnih igralcev na področju, kjer si želijo pribojevati trg.

Poglejmo na kratko najprej o razpisu, na katerem so sodelovali, sledi podrobna predstavitev posameznih projektov in ekip v ozadju teh. Ekipe dobijo 75 tisoč evrov podpore Slovenski prijavitelji so bili med najuspešnejšimi na zadnjem razpisu za spodbujanje inovacij na področju zdravstva EIT Health RIS Innovation. Izmed več kot sto poslanih predlogov je bilo izbranih 11, med temi kar trije slovenski. Razpis za inovacije na področju zdravstva EIT Health RIS je namenjen prepoznavanju in podpori inovativnih ter perspektivnih lokalnih projektov. Končni cilj je zmanjšanje vrzeli na področju inovacij med članicami EU, ki so vodilne inovatorke, in tistimi, ki imajo še bolj ali manj veliko prostora za napredek. Prek razpisa EIT Health podpre projekte konzorcijev, ki jih sestavljajo lokalne akademske in zdravstvene institucije, podjetja ter raziskovalne skupine. Vsem izbranim konzorcijem dodelijo finančno spodbudo v vrednosti 75 tisoč evrov za nadaljnji razvoj svoje inovacije, poleg tega pa še mentorstvo, udeležbo na usposabljanju ter možnost povezovanja s potencialnimi vlagatelji in partnerji prek EIT Healtha, ki velja za največjo mrežo vrhunskih zdravstvenih institucij in podjetij v Evropi. Projekte ocenjujejo neodvisni ocenjevalci, ki prihajajo iz strokovnih vod.

Fizioterapija na domu na temelju inovativnih tehnologij 

Pri projektu Froomcare mladega ljubljanskega podjetja DTs HUB gre za razvoj mobilne zdravstvene aplikacije, ki pomenivse stransko rešitev zafizioterapevtske programe na domu v kombinaciji z inovativnimi tehnologijami in dovršenim oblikovanjem. Z aplikacijo in vnaprej pripravljenimi videoposnetki z navodili lahko fizioterapevt hitro in preprosto pripravi program vaj za izvajanje doma. Gre za projekt podjetja DTs HUB, ki sta ga ustanovila Grega Nahtigal in Darko Durič, ki ga večina pozna kot nosilca številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev in dvakratnega udeleženca paraolimpijskih iger. Sodelovati sta začela lani, po koncu Duričeve športne kariere, ko sta začela razvijati platformo za strokovnjake s področja športa. »Vendar sva se kmalu preusmerila v digitalizacijo fizioterapije, saj sva spoznala, da na tem področju kronično primanjkuje naprednih digitalnih rešitev, kar potrjuje tudi uspeh na razpisu, pove Darko Durič. »Digitalizacija fizioterapije pomeni opolnomočenje fizioterapevtskega dela z digitalnimi orodji, ki pripomorejo k večji učinkovitosti rehabilitacije. 

Pri Froomcaru gre za digitalizacijo fizioterapevtske vadbe v domačem okolju. Pomemben del rehabilitacije je namreč vadba v domačem okolju, ki jo trenutno fizioterapevti pacientu posredujejo s prikazom vaj, pisnih ali slikovnih navodil ter posnetkov, ki jih naredijo med obravnavo. Pri vseh dozdajšnjih praksah spremljanje pacientovega dela vzame veliko časa. Zato smo razvili rešitev, ki vključuje digitalno knjižnico strokovno sestavljenih videoposnetkov s terapevtskimi vajami in iskalnik z možnostjo iskanja vaj glede na diagnozo. To fizioterapevtu omogoči, da z le nekaj kliki sestavi vadbo in tudi uči pacienta, vadbo pa pacientu posreduje z osebno QRkodo, prek katere dostopa do vadbe kadarkoli in kjerkoli. Tako omogočimo pacientu, da izvaja vadbo po bolj točnih in jasnih navodilih. Tovrstne celovite rešitve, ki bi biladostopna tudi pacientom, za zdaj še ni. »Gre za zares širok krog uporabnikov, fizioterapevtom olajša delo, pacientom izboljša kakovost rehabilitacije, poleg tega pa pričakujemo, da bo uvedba naše rešitve v javni zdravstveni sistem tudi pripomogla k postopnemu skrajševanju čakalnih vrst. 

Potrditev za nadaljevanje razvoja 

Uspeh na razpisu ne prinaša zgolj finančne podpore, poudarja Durič, pomemben je tudi zaradi možnosti sodelovanja s priznanimi mednarodnimi mentorji, podjetji in investitorji s področja zdravstvenih rešitev. »Pričakujemo, da bomo do konca letošnjega leta z razpisom pripravili beta verzijo izdelka. 

Kompleksna rešitev zahteva sodelovanje 

Ker gre za strokovno in večplastno rešitev, pri projektu sodelujejo s številnimi partnerji, strateški partnerje Alma Mater Europea, strokovno podporo na področju fizioterapije jim daje Eva Uršej, sodelujejo tudi z LUI, za razvoj IT skrbi podjetje Bepiksel, področje videoprodukcije pa pokriva multimedijski producent Rok Frešer. »Za razpis smo izvedeli od mentorjev LUI, kjer svabila s svojo poslovno idejo v fazi predinkubacije, pove Durič. Prijava na razpis je bila zahteven in obsežen proces. »Pri pisanju prijave sva se lahko zanesla na izkušnje Damjane Pangeršič iz Silwaya, mentorice Jasne Klemene Puntar ter predsednice poslovnih angelov Slovenije Nine Dremelj.

Vir: Finance, 16.8.2021

Celoten članek na voljo na >> https://bit.ly/3k4k82Y