Alma Mater slavnostno obeležila 15 let delovanja


Alma Mater Europaea je s slavnostno akademijo 30. novembra 2023 obeležila 15. obletnico delovanja. V dvorani Frana Žižka SNG Maribor se je odvil veličasten večer.

"Vključili smo izkušnje in znanja stoletja starih univerz in znanstvenikov ter jih povezali z novimi metodami in tehnologijami v sodobne izobraževalne in raziskovalne programe. Danes s ponosom gledamo na prehojeno pot in s hvaležnostjo vsem, ki so nam zaupali, zlasti učiteljem, sodelavcem, študentom in mentorjem," je v slavnostnem nagovoru povedal predsednik Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvik Toplak

V minulih petnajstih letih se je Alma Mater razvila v popolno akademsko visokošolsko institucijo, ki izobražuje in raziskuje na dodiplomski, magistrski in doktorski ravni s področja zdravja, sociale, managementa, humanistike, arhivistike, umetnosti, ekologije, plesa ter informacijske tehnologije, vključno z umetno inteligenco. Sodeluje s številnimi priznanimi svetovnimi univerzami in v izobraževanje vključuje vrhunske znanstvenike ter strokovnjake iz prakse. Prav sedaj je v fazi preoblikovanja v univerzo. 

"Alma Mater je posebna zgodba, stkana s predanostjo, srčnostjo in neomajno podporo naše skupnosti v skladu z osnovnim poslanstvom Za človeka gre. Danes je čas, da z optimizmom in odločnostjo gledamo naprej. Čakajo nas številni novi izzivi, razburljiva in dinamična prihodnost, kjer bo ključno sodelovanje, vzajemno zaupanje in prilagodljivost družbenim in tehnološkim spremembam. Prepričan sem, da bomo s skupno zavezanostjo in vzdržljivostjo Alma Mater stabilizirali v skupnosti slovenskih in evropskih univerz," je še dodal dr. Toplak. 

 

Slovesnosti se je udeležil tudi častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. dr. h. c. Felix Unger, ki je izpostavil, da "Alma Mater Europaea presega meje običajne izobraževalne ustanove, ki jo združuje skupno prizadevanje za akademsko odličnost in goreča predanost oblikovanju svetlejše evropske prihodnosti."

Zbrane je nagovoril tudi akademik prof. dr. Peter Štih, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnostil: "Alma Mater Europaea je svojevrstna in zaradi tega izstopajoča visokošolska organizacija, ki je v petnajstih letih svojega obstoja postala relevanten dejavnik znotraj visokošolskega izobraževanja v Sloveniji. S svojimi študijskimi programi, ki so pretežno usmerjeni v deficitarna izobraževalna področja, pomembno prispeva k družbenemu razvoju Slovenije."

Na dogodku so podelili priznanja študentkam in študentom z najboljšimi ocenami v lanskem študijskega leta ter se za trud in prispevek k razvoju zahvalili tistim zaposlenim, za deset leta dela z Alma Mater.

 

Pohvalo za najbolje ocenjeno predavateljico s strani študentov je prejela prof. dr. Mateja Berčan. 

V znak iskrene zahvale in spoštovanja za opravljeno dragoceno delo v 15. letih delovanja Alma Mater Europaea so zaposleni predsedniku porf. dr. Ludviku Toplaku poklonili skulpturo Rimskih nimf, kiparja Andreja Gaberija, ki so simbol gradnje mostov, sodelovanja in povezovanja znotraj projekta Europski univerzitetni mostovi.

 

Za prefinjeno umetniško podobo akademije so poskrbeli tenorist Tim Ribič, sopranistka Špela Pokeržnik in akademski trobentač Leon Pokeržnik

Slavnostni večer se je zaokrožil s plesno produkcijo študentk in študenta Alma Mater Europaea Akademije za ples pod mentorstvom Rosane Hribar in Lucije Velkavrh. Zbrane so popeljali v svet umetnika Pabla Picassa, ki pravi 'Vse, kar si lahko predstavljamo', je resnično in nagovarja z neutrudno ustvarjalno silo ter močjo domišljije. Na odru sta se jim pridružila tolkalista Leticia Slapnik Yebuah in Vid Drašler.

Vabljeni k ogledu posnetka slavnostne akademije.


Galerija