Bruci in brucke, dobrodošli!


Medse smo sprejeli 14. generacijo brucov in bruck na Alma Mater Europaea – ECM, Akademijo za ples, ISH – Alma Mater Europaea. Na uvodnem dnevu 30. 9. 2022 na vseh 4 lokacijah – Maribor, Ljubljana, Koper in Murska Sobota, so se nam pridružili 1. letniki študentov na vseh študijskih programih.

Prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM, jih je ob tem nagovoril:

»Najprej želim pozdraviti naše bruce in brucke, dobrodošli na Alma Mater Europaea – Čestitam za vašo odločitev. Zagotavljamo vam, da vam Alma Mater daje v roke ključ vaše prihodnosti. Prepričan sem in verjamem, da boste znali uporabiti znanje in praktične izkušnje, predvsem pa tudi spoštljive odnose med seboj in do drugih vse življenje in si tako sami zagotovili spoštljiv status tako pri delu kot v osebnem življenju!

Alma Mater Europaea – kot visokošolska institucija dela to, kaj drugi ne delajo. Razvija interdisciplinarne programe, ki jih potrebuje Slovenija in Evropa. Ker tako delamo že desetletje, lahko s ponosom rečemo, da smo vsa leta visokošolska ustanova z najvišjo stopnjo zaposljivosti. Naši diplomanti dobivajo službe doma in v svetu, odprta so jim vsa vrata. Verjamem, da boste tudi vi sledili in tako našli srečo pri delu in v osebnem življenju.

Vi ste 14. generacija Alma Mater! Začeli smo zdravstvenimi programi fizioterapije in zdravstvene nege. Nismo smo najstarejši, smo pa zato najnaprednejši v vsebinah našega dela, zato verjamemo tudi najuspešnejši! In to zaradi naših študentov, diplomantov in profesorjev! Razvili smo tudi socialno gerontologijo, prvi v tem delu Srednje Evrope, pravijo da je tudi to zaradi demografskih sprememb poklic prihodnosti. Študij Managmenta na vseh treh stopnjah je unikaten, predvsem zaradi zanj s področja poslovne informatike, ki jo pridobijo študenti  ter zaradi mnogih modernih vsebin, ki jih razvijamo – npr. Družinsko podjetništvo. Posebno pozornost posvečamo humanističnim programom: moderni arhivistiki in dokumentologiji, umetnosti na Akademiji za ples ter filozofiji v okviru ISH v Ljubljani.

Nedvomno najaktualnejši danes za mlade ljudi in najprspektivnejši študij pa je študij informacijskih tehnologij na vseh treh stopnjah študija, ki vključuje tudi najaktualnejša znanja s področja umetne inteligence ter računalniške varnosti.

Študenti prve stopnje lahko nadaljujejo po vertikli do doktorata, s tem da so jim odprta vrata na ERASMUS izmenjave s številnimi evropskimi univerzami.

Razsežnosti Alma Mater na mednarodnem nivoju se potrdijo na vsokoletni mednarodni konferenci, kjer sodelujejo tudi študenti, in sicer z več tisoč udeleženci iz vseh kontinentov. Letos pripravljemo posebno sekcijo za študente skupaj z Oxford University. Razvijamo tudi posebne pedagoško didaktične študije, samo za ilustracijo, nedavno smo imeli konferenco,  kjer je sodelovalo preko 1000 strokovnjakov zlasti pedagoških delavcev ter zaintresiranih staršev o novih vzgojno izobraževalnih pristopih. Uspešno delo v zadnjih dveh letih je prepoznala tudi Vlada RS  in je podelila koncesijo za študij socialne gerontologije in zdravstvene nege ter tako omogočila brezplačen študij za tiste, ki so bili do sedaj s tem prikrajšani. Druge države so že pred leti prepoznale kakovost našega dela, zato izvajamo tudi program za tujce – v Kopru za Italijane, v Mariboru pa za Avstrijce. Drage študentke in študenti, še enkrat čestitam za vašo odločitev! Hvala za zaupanje vam in vašim staršem. Posebna zahvala gre tudi učiteljem, profesorjem tudi iz drugih univerz, ter predvsem številnim strokovnjakom iz prakse za številna sodelovanja in pomoč. Vsem želimo uspešno delo od jutri dalje!«

Generacija je skupaj s tujimi študenti v letošnjem letu najštevilčnejša. Opažamo velik porast študentov Spletnih in informacijskih tehnologij, Zdravstvene nege in Socialne gerontologije. Dragi bruci in brucke, uspešno delo v novem študijskem letu!

Galerija