ISH izvedel okroglo mizo o Geertu Hofstede in raziskavi kultur


V ponedeljek, 14. junija 2021, je Fakulteta za humanistični študij (AMEU ISH) izvedla okroglo mizo o Geertu Hofstedu, enem največjih kulturnih antropologov in socologov kulture. Srečanje je vodil in povezoval mladi raziskovalec Daniel Siter.

Profesor Jurij Toplak je orisal življenje in delo nizozemskega socialnega psihologa in kulturnega antropologa, ki se je ukvarjal z raziskovanjem kulturnih vrednot in razlik. »Ugotovitve Hofsteda, ki sodi med najbolj citirane sociologe in antropologe na svetu, so v današnjem svetu izjemno relevantne za razumevanje razlik med kulturami.«

Daniel Siter je predstavil sistematičen pregled Hofstedejevih del, modelov, teorij in raziskav v slovenski literaturi. Osredotočil se je na prevedena dela, recenzije njegovih knjig, študentske izdelke ter objavljene članke slovenskih avtorjev, ki so v domačih ali tujih znanstvenih revijah citirali njegova dela. »Izsledil sem vsaj 23 diplomskih, pet magistrskih in eno doktorsko delo, ki so jih spisali slovenski študenti pretežno ekonomsko-poslovnih smeri in temeljijo na raziskavah kultur Hofsteda«.

Abdulrasheed Zakari, raziskovalec Alma Mater Europaea, je nastopil z referatom o Hofstedejevih kulturnih dimenzijah in okoljskem odtisu v Srednji Evropi ter ponazoril medsebojno relacijo. Zakari je izpostavil, »da ima kultura vsekakor povezavo z okoljskim stanjem,” kar je tudi empirično utemeljil v članku “Investigation into the social behavioural effects on a country's ecological footprint: Evidence from Central Europe”, ki sta ga s profesorjem Toplakom objavila pri priznani reviji Technology Forecasting and Social Change.

Predstavljene referate sta s svojimi vprašanji in komentarji dopolnjevala dr. Klavdija Zorec in dr. Sebastjan Kristovič. Dogodek je AMEU ISH organizirala pod okriljem raziskovalnega programa Raziskave kulturnih formacij (ARRS, P6–0278).

Galerija