Jeffrey Sachs na Alma Mater


Slavni ekonomist in globalni snovalec trajnostnega razvoja Dr. Jeffrey Sachs je v osrednjem nagovoru na odprtju letošnje konference Za človeka gre na Alma Mater spregovoril o geopolitiki spreminjajočega se sveta.

Dejal je, da lahko tehnologija nosi izboljšave ali uničenje, treba pa je zavestno izbrati prvo in razhajanja reševati z dialogom, ne orožjem. Po njegovih besedah danes nujno potrebujemo geopolitiko miru, ki pa je ne vidi. Predvsem ZDA po njegovih besedah ne zmorejo miselnega preskoka, da je Rusija lahko partner, ne le sovražnik.

"Želim si, da bi Evropa kot celota in posamezne države rekle, naj se usedemo in pogajamo ter končamo to vojno. Ta vojna ni le izjemno uničujoča, ampak nevarno stopnjuje položaj. Zato se morata strani nujno usesti in pogovoriti. Pozabljamo, da sta bili Rusija in Ukrajina pred letom dni blizu dogovora, a so po besedah nekdanjega izraelskega zunanjega ministra to blokirale ZDA. Zdaj je čas, da se vrnemo k pogajalski mizi, zveza Nato pa mora opustiti idejo o širitvi na Ukrajino in Gruzijo, Rusija pa se mora umakniti."

Prisluhnite pogovoru Jeffreya Sachsa z Edvardom Žitnikom v oddaji ODMEVI