Predsednik Pahor in profesor Toplak v New Yorku


Prof. dr. Jurij Toplak, ki trenutno kot gostujoči profesor predava na Pravni fakulteti Univerze Fordham v New York-u (Fordham Law School), je nedavno pri svojem predmetu gostil predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Ta se je v New Yorku mudil na 76. Zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN). Predsednik Pahor je s skupino petdesetih študentov prava razpravljal o pomenu demokracije, volilnem pravu in regulaciji novih tehnologij.

Dotaknili so se teme socialnih omrežij. Poudaril je, da se je potrebno novih tehnologij neprestano učiti in jih uporabljati v skupno dobro. Kot temeljno svoboščino vsakega državljana je izpostavil svobodo govora.

Predsednik Pahor je s študenti razpravljal tudi o referendumu, kot inštrumentu demokracije ter to podkrepil na primeru Brexit.

Navezujoč se na dolgoletne politične izkušnje je Pahor dejal, da so ključna vodila kariere strast, pogum in odločnost slediti svoji viziji, sočasno pa je potrebno imeti tudi pogum izgubiti, po padcu vstati in vztrajati. “Le tako ti bodo ljudje sledili in zaupali,” je še dodal Pahor. Predsednika Pahorja so ob prihodu na Univerzo sprejeli dekan Fordham Law School Matthew Diller, prodekan Joseph Landau in Toni Jaeger-Fine, pomočnica dekana za mednarodne programe. O dogodku so poročali mediji kot so Večer, Siol, The Slovenia Times in Fordham Law School News.

Fordham Law News je citiral dekana Dillerja: “V veliko čast nam je, da je danes z nami predsednik Pahor. Njegova kariera je izjemna in predsednik Pahor je odigral eno izmed ključnih vlog pri polnem razcvetu slovenske demokracije”.

“Čudovito je bilo spoznati predsednika Pahorja in njegove svetovalce ter jih gostiti na Pravni fakulteti Univerze Fordham,” je prodekan Landau. “Počaščeni smo, da se nam je kljub zasedenemu urniku pridružil. Smo očarani nad njegovim razmišljanjem”.

Ian Bollag-Miller, študent tretjega letnika Pravne fakultete Fordham, je dodal:  “Imeli smo izjemno priložnost poslušati in govoriti s predsednikom Pahorjem v tako odkritem in intimnem okolju”. Omenjeni študent je še dodal, da je Pahorjeva sposobnost sklepanja soglasij ključna za njegov uspeh ter je opazil, da je predsednik Pahor “svoja stališča z njimi delil odkrito, pa vendar vedno s spoštovanjem do tistih, ki se z njim morda niso strinjali. Ponujal je realistično-optimističen pogled na mnogo najbolj perečih sodobnih političnih vprašanj, kot so širjenje sovražnega govora in prenos le-tega na socialna omrežja, vse močnejša strankarska delitev in pomen orodij demokracije, kot so nacionalni referendumi.” Bollag-Miller je še posebej cenil Pahorjev interes za interakcijo s študenti.

Predsednik je imel odličen citat, katerega upam, da so vsi slišali: Imej pogum, da padeš!” je poudaril Sean Malone, študent drugega letnika prava na Univerzi Fordham.

Matthewu Voughanu iz New Yorka se je zdel dogodek zelo poučen in prijeten. “Bilo je nepozabno doživetje govoriti s tujim voditeljem države”.

Dogodek je bil del predmeta, Primerjalno volilno pravo, ki ga poučuje prof. dr.  Jurij Toplak, iz Alma Mater Europaea – ECM in Pravne fakultete Univerze v Mariboru. V tem semestrskem seminarju študenti preučujejo globalne in nacionalne trende volilnega prava. “Izjemno je imeti priložnost povezati teorijo s prakso v resničnem svetu. Današnji dogodek je vseboval veliko tem volilnega prava, ki smo jih preučevali na seminarju”, je rekel Bollag-Miller.