Prof. dr. Ludvik Toplak na obisku v Moskvi


Prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM se do 24. 6. 2018 mudi v Moskvi. Odzval se je na povabilo prof. dr. Alexey Grigoryevich Zabelina, rektorja Moskovske univerze za finance in pravo, MFUA, ter direktorja Vseruskega državnega arhiva, VNIIDAD, prof dr. Nikolai Kunjyajeva.

Zbrani so govorili glede možnih oblik akademskega sodelovanja z Alma Mater Europaea – ECM. Na delovnem sestanku so ruski znanstveniki ocenili, da so velike potrebe in možnosti za sodelovanje na obeh straneh. “Sogovorniki so tudi ocenili, da so študijski programi Alma Mater in moskovske univerze komplementarni in zato vzajemno zanimivi. Tudi srečanje s predstavniki vladnih institucij in drugih univerz je izzvalo veliko zanimanje za študijske programe in za študij na Alma Mater v Sloveniji ter za skupne razvojne in raziskovalne projekte, za skupne večjezične znanstvene publikacije ter poletne šole. Posebno zanimanje je izraženo za študij arhivistike in dokumentologije. Pogovori se še nadaljujejo naslednje dni,” je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM.

 

Objavljamo še novice, ki jo je o obisku objavila ruska tiskovna agencija:

 

VNIIDAD KREPI VEZI Z EVROPSKIM ZNANSTVENIM CENTROM

 

Na vabilo direktorja VNIIDAD,  N. N. Kunyaevega, se je od 21. do 24. junija v Moskvi službeno mudil predsednik Alma Mater Europaea, profesor Ludvik Toplak (Slovenija). Predsednik univerze je obiskal VNIIDAD in se srečal z vodstvom Rosarhiva. 

Ludvik Toplak je predsednik znanstvenо-izobraževalne skupnosti Alma Mater Europaea – Evropski center Maribor (ECM) in predsednik kluba slovenskih diplomatov. Toplak, poznana slovenska javna osebnost in diplomat ter doktor prava, je v začetku 1990-ih, ob rojstvu neodvisne  Slovenije, bil namestnik predsednika parlamenta republike, potem pa rektor Univerze v Mariboru ter veleposlanik Slovenije v Vatikanu. 

V prvi polovici dne, torej 22. junija, je direktor VNIIDAD, doktor pravnih znanosti, profesor N. N. Kunyaev,  sprejel predsednika Alma Mater Europaea - L. Toplakа. Srečanja so se udeležili namestnica direktorja VNIIDAD, E. A. Romanova, vodja sektorja  zamejne NTI OCNTI ("НТИ ОЦНТИ"), N. E. Zvereva, starejši  znanstveni sodelavec sektorja zamejne NTI OCNTI ("НТИ ОЦНТИ")  O. J. Kalinin. N. N. Kunyaev je med pogovori seznanil L. Toplakа z osnovnimi usmeritvami dejavnosti VNIIDAD, ter predstavil, v tiskani obliki, izvod revije «Atlanti» v ruščini. Podrobno so obravnavali aktualna vprašanja izdaje ruske verzije mednarodne revije «Atlanti», v kateri se ne objavljajo le prevodi vodilnih mednarodnih strokovnjakov, temveč tudi članki ruskih avtorjev. V okviru Dogovora o mednarodnem sodelovanju z dne 9. marca 2018 med VNIIDAD in Univerzo Alma Mater Europaea,  je bilo podpisano Pismo o namerah o medsebojnem sodelovanju pri izdaji ruske različice te revije. Predsednik L. Toplak je izrazil svoje zanimanje za založništvo prve izdaje mednarodne revije «Atlanti» v ruščini. V Pismu o namerah je povedal, da bo aktivno prispeval k nadaljnjemu razvoju te usmeritve. 

Istega dne, 2. junija, je Vodja Federalne arhivske agencije, A. N. Artizov, sprejel predsednika Alma Mater Europaea, Ludvika Toplakа. Srečanja so se udeležili direktor VNIIDAD, N. N. Kunyaev, načelnik uprave Rosarhiva, A. R. Efimenko, in starejši znanstveni sodelavec VNIIDAD, O. J. Kalinin.
Med pogovorom so obravnavali vprašanja razvoja kontaktov zgodovinarjev - arhivistov in humanistov Rusije in Slovenije na znanstveno-raziskovalnem in izobraževalnem področju. Profesor Toplak je izrazil zanimanje za sodelovanje med arhivskim društvom Rusije in Alma Mater Europaea – ECM na področju priprave in izboljšanja kvalifikacije strokovnjakov. Udeleženci srečanja so obravnavali tudi temo ohranjanja spomina na ruske vojne ujetnike in izseljence  prvega vala na ozemlju Slovenije. A. N. Artizov in L. Toplak sta izmenjala znanstvene in informacijske izdaje Rosarhiva in Alma Mater Europaea. 

 
Poleg tega sta L. Toplak in N. N. Kunyaev obiskala Ruski državni arhiv znanstvenо – tehnične dokumentacije ("RGANTD"), kje sta se srečala in pogovorila z direktorico M. A. Vlasovo. Skupaj so ogledali razstavo, posvečeno vesoljski tematiki. Tujega gosta sta prav tako seznanili z laboratorijem za restavracijo arhivskih materialov. Tukaj si je ogledal obnovljene unikatne arhivske eksponate, ki datirajo iz XV. stoletja. L. Toplak je izrazil zanimanje za razvoj obojestransko koristnega sodelovanja na področju arhivskega dela in izvajanju skupnih znanstvenо – raziskovalnih programov. Še enkrat je povabil znanstvenike in strokovnjake  VNIIDAD-a in RGANTD-a na mednarodno znanstvenо – praktično konferenco, ki jo organizira Alma Mater Europaea. Po delovnih srečanjih in pogovorih in v okviru kulturnega programa, je za L. Toplakа bil organiziran ogled Diamantnega sklada, muzeja Moskovskega Kremlja in Katedrale Kristusa Odrešenika.

Direktor VNIIDAD, doktor pravnih znanosti, profesor N. N. Kunyaev,  in predsednik Alma Mater Europaea, L. Toplak, po podpisu Pisma o namerah.

Direktor VNIIDAD, doktor pravnih znanosti, profesor N. N. Kunyaev,  in predsednik Alma Mater Europaea, L. Toplak, po podpisu Pisma o namerah. 

 

A. N. Artizov in L. Toplak sta izmenjala znanstvene  in informacijske izdaje Rosarhiva in Alma Mater Europaea.

A. N. Artizov in L. Toplak sta izmenjala znanstvene  in informacijske izdaje Rosarhiva in Alma Mater Europaea. 

 
Z leve proti desni: direktor VNIIDAD in doktor pravnih znanosti, profesor N. N. Kunyaev, Vodja Rosarhiva in doktor zgodovinskih znanosti, A. N. Artizov, predsednik Alma Mater Europaea, profesor L. Toplak, starejši znanstveni sodelavec VNIIDAD-a, O. J. Kalinin.

 

Na razstavi, posvečeni vesoljski tematiki

Na razstavi, posvečeni vesoljski tematiki.

 

Galerija