Prof. dr. Ludvik Toplak prejemnik Zlate listine


Predsednik Alma Mater Europaea - ECM prof. dr. Ludvik Toplak je prejemnik Zlate listine kot posebej zaslužen posameznik na področju medkulturnega delovanja.

V Kongresnem centru GH Bernardin v Portorožu je 20. in 21. aprila poteka že 21. mednarodni znanstveni posvet TEHNIČNA USTVARJALNOST V ŠOLSKEM KURIKULUMU V OBLIKI PROJEKTNEGA UČNEGA DELA »OD IDEJE DO IZDELKA«. Celotna novica je dostopna TUKAJ

V okviru II. sekcije ob koncu prvega dne simpozija je v Kongresnem centru Grand Hotel Bernardin v Portorožu je potekala svečana podelitev Medkulturnega dialoga Zlatih listin Ambasadorji Beli galeb (Ambassadors White Seagull) posebej zaslužnim posameznikom na  področju medkulturnega delovanja, s čemer so postali častni člani  mednarodnega združenja Ambassadors WHITE SEAGULL..

Prejemniki Zlatih listin – častni člani Ambasadorji Beli galeb so:

Dr. Peter Bossman, zdravnik in specialist splošne medicine, kot župan Občine Piran ter častni član ZPTU Slovenije s svojim znanjem in izkušnjami, tudi iz rodne Gane, povezuje kulturno in jezikovno raznoliko populacijo svoje občine v trdno, v prihodnost zazrto družbo.

Mag. Aswin Kumar Shrestha, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji, po izobrazbi diplomirani inženir strojništva in magister vodenja in organizacije (MBA), je kulturne vrline Daljnega vzhoda prenesel v naše evropsko kulturno razmišljanje, še posebej slovensko, kjer je vsa leta vsestransko aktiven prav na medkulturnem soustvarjanju.

Prof. dr. Ludvik Toplak, doktor pravnih ved in akademik, prorektor univerze Alma Mater Europaea s sedežem v Salzburgu ter ustanovitelj in predsednik njenega Evropskega centra v  Mariboru (AMEU-ECM), je pri medkulturnem povezovanju v dobrobit znanju in kulturnemu dialogu še posebej aktiven v širšem podonavskem področju, kjer se prepletajo številne kulture, ki kličejo k strpnosti in povezovanju.

Prejemnik Zlate listine - zlati član Ambasadorji Beli galeb  je:     

prof. dr. Mirko Slosar, magister dirigiranja, doktor glasbeno-pedagoških znanosti, specialist muzikoterapije, zaslužni profesor Univerze na Primorskem in dolgoletni podpredsednik ZPTU Slovenije, ki skozi svoj glasbeni in pedagoški pogled združuje generacije študentov, učiteljev in profesorjev, jim predaja kulturne vrednote in jih oblikuje v strpne posameznike, v mlade ambasadorje medpredmetnega in medkulturnega povezovanja, inovatorje tehnike in glasbe, ki delujejo povezano kot orkester.

Zlate listine so podelili: svetovalec predsednika R Slovenije in član senata Evropske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Boštjan Žekš, predsednica ZPTU Slovenije prof. ddr. Jožica Bezjak ter predsednik mednarodnega organizacijskega in znanstvenega odbora inženirskih pedagogov 21. Mednarodnega znanstvenega simpozija  prof. dr. Jože Duhovnik.

Vsi prejemniki listin so na svojem področju delovanja uspešni v presežkih, priznani strokovnjaki in znanstveniki, ki jih krasi širina srca in duha. S svojimi dejanji povezujejo, gradijo mostove prijateljstva med ljudmi vsega sveta, ob tem pa ne pozabljajo na svojo domovino. So ambasadorji medkulturnega dialoga z veliko začetnico.

Po podelitvi so v parku pred Kongresnim centrom GH Bernardin v čast ohranjanju medkulturnega dialoga nagrajenci skupaj z mednarodnim znanstvenim odborom ter z gosti iz tujine zasadili  »1.oljka medkulturni dialog  Ghana – Slovenija – Nepal«,  mediteransko drevo široke krošnje in globokih korenin, simbol vztrajanja, trdnosti in združevanja ter povezovanja.  1. oljka medkulturnega dialoga  je bila simbolično posajena tudi pred hotelskim kompleksom Belvedere v občini  Izola. Oba donatorja sta v simbol   Medkulturnega dialoga Gana-Slovenija-Nepal,  Ambasadorji Belega galeba  donirala svoje najlepše oljke, GH Bernardin na terasi hotela tri oljke, ki so bile posajene leta 2002, ko je ZPTU Slovenije izvajal svoj 1. Mednarodni znanstveni simpozij v Kongresnem centru Bernardin, Belvederi Hotels pa svojo najstarejšo in najlepšo oljko pred vhodom kompleksa, pred Kamin  salonom Slovesnosti  so se udeležili  številni vabljeni gostje iz Slovenije in tujine.

 

Foto: Tihomir Sumič