Projekt SenQuality – Preparation for later life


Alma Mater Europaea – Evropski center Maribor je partner v projektu Erasmus+ (Strateška partnerstva) z naslovom SenQuality, ki ga koordinira neprofitna organizacija Wisamar iz Nemčije. V projektu sodeluje še pet partnerjev in sicer Polygonal iz Italije, CENTRE FOR COMPETENCE DEVELOPMENT CYPRUS (COMCY) iz Cipra, p-consulting.gr iz Grčije, CKU Sopot iz Poljske in DomSpain Consulting (DomSpain) iz Španije.

Projekt SenQuality želi ozavestiti pomembnost pozitivnega načrtovanja za nadaljnje življenje in ponuditi individualno, lahko dostopno in prilagodljivo orodje za načrtovanje lastnih ukrepov. Prednostna naloga projekta je individualna priprava na življenje pozneje, da bi podprli dobro počutje v tretji in četrti starosti. 

V projektu razumemo staranje kot večdimenzionalni proces, ki vpliva na življenje na različne načine. Zato se ne osredotočamo le na finančne priprave ali zdravstvene ukrepe, temveč na skupno 9 medsebojno povezanih življenjskih področij: finance, izredne razmere in izjemne okoliščine, duševna in fizična pripravljenost, stanovanje, videz in videz, socialni odnosi, zdravje, prosti čas in življenjski slog ter delo in zaposlitev. Ta pristop smo utemeljili na delih raziskovalcev Anne E. Kornadt in Klausa Rothermunda.