Starejše smo navdušili z vajami za ohranjanje spomina


Študentke socialne gerontologije na Alma Mater Tjaša Rohjt, Tjaša Draškovič in Nika Žurman so skupaj z mentorji aktivno sodelovale na 21. Festivalu za tretje življenjsko obdobje.

Največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi je posvečena aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. »Naše vsebine so pritegnile zelo veliko obiskovalcev. Še posebej smo jih navdušili z vajami za ohranjanje spomina in zbranosti,« pripoveduje študentka Tjaša Rojht in dodaja, da so jih mimoidoči naslavljali tudi z aktualnimi vprašanji o staranju in o poklicu socialnega gerontologa kot takega.

Socialna gerontologija je veda o procesih staranja in starosti. Osredotoča se na proces aktivnega in produktivnega staranja ljudi z vidika medgeneracijskega sožitja, zagotavljanja socialne vključenosti in sprejemanja lastne starosti. »Starejši odrasli se soočajo z najrazličnejšimi družbenimi, socialnimi in individualnimi problemi, težavami ter stiskami. Na okrogli mizi smo se posvetili razpravi o njihovem položaju v primežu srebrne ekonomije in digitalizacije v slovenski družbi. Seniorji so v današnjih časih porinjeni na družbeno obrobje, zato je sodelovanje med generacijami ključnega pomena,« poudarja prof. dr. Jana Goriup, predstojnica Katedre za socialno gerontologijo na Alma Mater; prav to pa je tudi slogan festivala - Vsi smo ena generacija.

»V pričakovanju daljše življenjske dobe je pomembno, da razmišljamo tudi o kakovosti življenja v starosti,« je povedal doc. dr. Peter Seljak, ki je sicer tudi vključen v projekt o kvalitetni pripravi na starost. Doc. dr. Barbara Grintal pa je izpostavila: »Starejšim ljudem je treba omogočiti, da kot neločljiv sestavni del družbene skupnosti živijo polno, zdravo, varno in zadovoljno življenje.«

Študentke so na festivalu izvajale tudi merjenje krvnega tlaka, ob tem pa so z obiskovalci klepetale o najrazličnejših temah s področja socialne gerontologije.

Galerija