Študent Akademije za ples postal vice svetovni prvak


Mihael Tosić pleše že 14 let. Ljubezen do plesa ga je iz rodnega Dubrovnika pripeljala tudi v Slovenijo na Alma Mater Europaea Akademijo za ples. Pred kratkim je postal vice svetovni v step plesu.

»Najprej sem se ukvarjal predvsem s step tehniko, hkrati pa sem obiskoval tudi ure baleta in jazz plesa. Takrat sem le sanjal o nastopih in uspehih na velikih odrih. Na Akademijo za ples sem se vpisal z željo, da razširim znanje o plesu in ga nadgradim z dovršeno tehnično podlago ter se razvijem v vsestranskega plesnega umetnika,« pripoveduje študent Mihael Tosić in dodaja, da je step oblika plesa pri katerem je delo nog najpomembnejši del plesa. »Gre tudi za značilno obliko zvoka, ki je proizveden z udarjanjem step čevljev, kot vrsta tolkal,« pojasni.

Pri rosnih dvajsetih letih je v minulem mesecu novembru osvojil naziv Vice svetovni prvak 2022 v kategoriji malih skupin. »Tekmovanje je potekalo v Veliki Gorici in med tekmovalci so bili najboljši plesalci stepa iz 18 držav sveta. Izjemno sem ponosen na svoj dosežek, ki mi daje potrditev, da sem na pravi poti ter je hkrati nagarada za ves trud, ki sem ga v ples vložil do sedaj,« je hvaležen Tosić. To pa ni njegov edini dosežek. V dosedanji plesni karieri ima bogat nabor nagrad, medalj in izkušenj. »Moji največji uspehi so Vice svetovni prvak 2016 v kategoriji malih skupin, bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2017 v kategoriji duo, 4. mesto v kategoriji solo na evropskem prvenstvu leta 2019 in 3. mesto na Supertalentu leta 2019,« našteva Mihael in dodaja, da so vse nagrajene koreografije delo njegove trenerke koreografinje Linde Valjalo, naslovi svetovnih prvakov pa so bili osvojeni na tekmovanjih v organizaciji IDO - International dance organization. 

S svojim trudom in delom je pridobil tudi številne štipendije za različne festivale in dogodke po vsem svetu. »Najpomembnejše priznanje te vrste je štipendija za DC Tap Festival v Washingtonu, katerega sem se 2018 udeležil v družbi desetih prijateljev in smo zmagali,« ponosno zaključuje in dodaja, da bo tudi v prihodnje vse svoje moči usmerjal v ples in nove priložnosti, ki mu jih bo življenje ponudilo.  

 

 

Galerija