Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

CV:

Bibliografija: Preberi več

Jana Menger (1973) je plesalka in koreografinja, ki je svojo profesionalno pot začela leta 1993, ko je postala članica Plesnega teatra Ljubljana. Svoje plesno izobraževanje nadaljuje na številnih delavnicah in seminarjih doma in v tujini. Diplomirala je na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrirala na podiplomskem programu Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, smer umetnost giba.  Opus  plesalke in koreografinje Jane Menger obsega več kakor devetdeset plesnih in gledaliških predstav. Od leta 1994 sodeluje s številnimi režiserji in koreografi tako v poklicnih gledališčih kot v neodvisnih produkcijah, znotraj katerih se srečuje z različnimi odrskimi praksami kot plesalka in koreografinja, pa tudi kot igralka, režiserka in oblikovalka svetlobe. Poleg tega se že več kakor dvajset let posveča tudi pedagoštvu in mentorstvu.

KLAS

V klasu poleg kompleksne motorike in urjenja motoričnega spomina razvijam in poudarjam enakovredno uporabo štirih ekstremitet v odnosu do tal. Principe gravitacije tako ne uporabljam zgolj kot oviro, temveč kot učinkoviro orodje za gibalna gradiva. V gibanje vpeljujem odstranjevanje  neutemeljenih manierizemov in moderne ornamentalnosti. Posvečam se razvijanju funkcionalne moči, motoričnih ter vzdržljivostnih sposobnosti. V svojem klasu dajem poudarke na razvijanju moči, dinamike, fizične inteligence in rabi tal kot plesnega partnerja.

KREATIVNA DELAVNICA

Osnovno vodilo koncepta delavnice predstavlja odnos med besedo in gibom - plesom. V delavnici se bom osredotočala na sočasnost izvajanja obojega in na kombinacijo med naučenim in improviziranim. Raziskovanje bo potekalo tako na principih medsebojnega dopolnjevanja kot izključevanja med besedo in gibom. V raziskovalnem procesu bo poudarek na razširitvi spektra možnosti uporabe besede in giba, sočasnost katerih v sodobni gledališko-plesni predstavi postaja vedno bolj nepogrešljivo orodje.