Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

CV:

Bibliografija: Preberi več

Matevž Česen je poklicni plesalec, koreograf, trener in sodnik. S plesom se je začel ukvarjati v predšolski dobi v plesni šoli Bolero, kjer je danes redno zaposlen kot glavni trener. Že zelo zgodaj je spoznal, da bo ples njegovo življenje. Vpisal se je na umetniško gimnazijo, smer sodobni ples, pozneje je plesno znanje nadgrajeval še na plesni akademiji London Studio Center v Veliki Britaniji, kjer je leta 2009 z odliko diplomiral kot poklicni plesalec in se podrobneje seznanil z igro in petjem. Med šolanjem v tujini je doma preko strokovnih usposabljanj pridobil naziv trener športnega plesa in plesni sodnik z licenco pri Plesni zvezi Slovenije.

V bogati tekmovalni karieri si je desetkrat priplesal naslov državnega prvaka, štirikrat je poslal evropski prvak in prav tolikokrat tudi svetovni prvak v različnih disciplinah modernih tekmovalnih plesov. Desetletno tekmovalno kariero je zaključil še z nagrado za najboljšo plesno točko na festivalu North American Dance Championships v New Yorku v Združenih državah Amerike. Leta 2004 je dobil nagrado za najboljšega posameznika med plesalci tekmovalci in priznanje za najbolj vsestranskega plesalca v Sloveniji, leta 2009 pa z nagrado za najbolj izstopajoč nastop na plesni turneji po Veliki Britaniji opozoril nase tudi v tujini. Svoje znanje zdaj prenaša na mlajše plesalce, ki so prav tako že osvojili številne naslove državnih, evropskih in svetovnih prvakov in bil zelo kmalu izglasovan za naj pedagoga in koreografa. Leta 2014 je kot trener dobil elitno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. Leta 2016 pa mu je Plesna zveza Slovenije podelila nagrado za naj koreografa z največ osvojenimi medaljami na evropskih in svetovnih tekmovanjih. Kot trener in koregraf je bil povabljen tudi na Gala world event IDO, kjer je z svojimi varovanci v konkurenci  svetovnih prvakov v različnih disciplinah dosegel tretje mesto.

Za seboj ima vrsto nastopov v vlogi plesalca in koreografa na različnih dogodkih, gala prireditvah, državnih proslavah, televizijskih oddajah, showih, videospotih, oglasnih kampanjah in koncertih ob boku številnih priljubljenih domačih in tujih pevcih ter skupinah.

Soustvarja številne vloge v plesnih, gledaliških in tudi lutkovnih predstavah kot plesalec. Branko Potočan: Na svoji zemlji, Matej Kejžar, Mojca Dimec: Zločin+Kazen=Alamut, Maja Delak, Mala Kline: Properly Blond, Dejan Srhoj: Ivana, Fiona Johnson: Back to the roots, Matjaž Farič: Nemotelonemepesmi, Fiona Johnson: Welcom to the foture, Vlasto Dedovič, Vojko Vidmar: Tinko Polovinko, Matjaž Župančič, Matjaž Farič: Hamlet, Matjaž Farič: Zakajbimekdoustavil, Matjaž Farič: Sama, Gašper Tič: Manjka mi manjka, Rosana Hribar, Gregor Luštek: Krak v dvoje po Pii in Pinu, Matjaž Farič: Solo, Vito Taufer, Miha Krušič: Orfej v peklu, Jaka Ivanc, Gašper Tič, Miha Krušič: Trač ali mnogo hrupa za nič, Manfred Schweigkofler, Lukas Zuschlag: Carmina Burana, Jug Radivojević, Mojca Horvat: Mamma Mia!, in drugih.

Kot koreograf je deloval v plesnih predstavah Dilema, glasbeni komediji Alpska Saga in muzikalu Briljantina.

Poleg domačih izkušenj veliko nastopa po vsej Evropi. Med najbolj odmevnimi so nastopi Royal variety performance pred angleško kraljevo družino z britansko pevko Duffy, ameriško pevko Nicole Scherzinger in pop skupino Pussycat dolls, plesno modna revija Desigual v največjem trgovskem središču v Evropi, turneja Jazz Dance Company v Veliki Britaniji, nastop v otroški TV nanizanki Dick and Dom v okviru TV mreže BBC in plesna predstava Miles Ahed na West Endu v Londonu. Med drugim je koreografiral tudi plesni show za križarsko ladjo na Finskem.

Ker ga je ples vedno zanimal iz različnih zornih kotov, sedaj tudi piše in poroča o plesnem dogajanju za plesni portal Paradaplesa. Zadnje čase pa kot koreograf in trener gostuje s svojimi plesnimi workshopi po vsej Evropi.