Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

CV:

Bibliografija: Preberi več

Rosana Hribar (1973) je sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi, vrsto domačih gledaliških režiserjev in z različnimi plesnimi in baletnimi skupinami v tujini. Plesno se je izobraževala na seminarjih v Sloveniji in tujini, zaključila šolanje na Akademiji za ples in magistrski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer umetnost giba. Za svoje avtorsko delo je prejela številne domače nagrade, med njimi tudi nagrado Prešernovega sklada, najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. V tandemu s koreografom in plesalcem Gregorjem Luštkom je ustvarila serijo mednarodno uspešnih plesnih duetov, za katere sta prejela nagrade tudi na nekaterih najuglednejših mednarodnih plesnih tekmovanjih.

KLAS

V klasu vzpostavljam formo giba, ki znotraj sebe omogoča logično, celostno in stabilno strukturo, vedno v smiselni povezavi s prostorom in režimom posameznega telesa. Trening vsebuje specifične dihalne vaje, organizacijo telesa na tleh s poudarkom na gibanju, ki integrira ritem, koordinacijo in vzdržljivost skozi prostorsko in kinestetično zavedanje. Temu sledi ozaveščanje središčne osi telesa, ki omogoča mehko, dinamično prehajanje skozi različne kvalitete in tehnike gibanja.

KREATIVNA DELAVNICA

V delavnici se osredotočam na osnovna načela ustvarjanja gibanja, dialoga in odnosa. Pri tem raziskujem temeljna gledališka vprašanja: Kaj je vzgib za določen gib? Kako povedati zgodbo skozi ples? Kako razviti svojevrsten kod giba, ki bo upravičen skozi dramaturgijo in prostor? Kako ustvariti svojstven čas, ki ustvarja napetosti, kontraste in olajšanja ter posledično naredi prostor drugačen? Kaj je ritmični sistem? Kako oblikujemo koreografijo skozi ritem in poudarke, jo postavljamo v kontekst in spreminjamo v stališče?