Novice

NAGOVOR DOC. DR. BARBARE TOPLAK PEROVIČ K PROSTOVOLJSTVU

17.11. 2021.

Drage študentke in študenti Alma Mater,
z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v našem zdravstvenem sistemu, ki kaže na prepolne bolnišnice in oddelke za intenzivno zdravljenje, pa tudi preobremenjene in izčrpane zdravstvene delavce.

Preberi več

POZIV PROSTOVOLJCEM

16.11. 2021.

Študentke in študenti zdravstvenih smeri, Ministrstvo za zdravje in druge institucije vas pozivajo, da priskočite na pomoč, če le lahko. Ob vsakodnevnem naraščanju števila pacientov, obolelih za COVID-19, je pomoč v bolnišnicah nujno potrebna.

Preberi več

Nova predsednica tutorjev je Klara Trček

10.11. 2021.

Tutorji Alma Mater imajo novo vodstvo. Izvoljena je bila Klara Trček, študentka 2. letnik fizioterpije na Alma Mater v Ljubljani.

Preberi več

Prof. dr. Ludviku Toplaku nagrada za življenjsko delo

23.10. 2021.

Na 47. Dnevih slovenskih pravnikov so stanovski kolegi podelili visoko priznanje prof. dr. Ludviku Toplaku, predsedniku Alma Mater Europaea – ECM. Prof. dr. Toplak je prejel priznanje za življenjsko delo na pravnem področju.

Preberi več

Novi tutorji za študijsko leto 2021/2022

19.10. 2021.

Na TEJ povezavi si lahko ogledate, kdo so tutorji v novem študijskem letu. Komisija v sestavi: izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič, doc. dr. Tine Kovačič, mag. Mladen Herc in Katarina Pernat je pretekli teden izbrala med tistimi študenti, ki so oddali prijavo, da si želijo postati tutorji študentje.

Preberi več

Bruci, dobrodošli na Alma Mater!

06.10. 2021.

Že 13. generacija študentov Alma Mater je 30. septembra pričela s študijskim procesom. Na uvodnem dnevu, ki se je v živo odvijal v Ljubljani in Mariboru, smo pozdravili bruce, več kot polovica nove generacije pa se nam je pridružila preko ZOOM konference. »Verjamem, da ste dobro izbrali študij in da boste uresničili svoja pričakovanja ter želje svojih strašev in vseh, ki vas spremljajo na poti vašega izobraževanja, pri vaših pripravah na dober poklic in ugleden status v družbi, in to v zadovoljstvo vsem ter nam v ponos,« je poudaril prof. dr. Ludvik Toplak.

Študenti so ob sprejemu prejeli tudi priročnik »Navodila za uporabo«, ki ga lahko najdete v elektronski obliki – TUKAJ.

Preberi več

Prvi doktor s področja projektnega managementa

01.10. 2021.

»Alma Mater Europaea – ECM (Alma Mater) je 30. septembra 2021 zabeležila pomemben dogodek v razvoju svojega akademskega delovanja - dobila je prvega doktorja znanosti s področja projektnega managementa,« je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater. Novemu doktorju znanosti je čestital tudi prof. dr. Mladen Radujković, predstojnik doktorskega študija Projektni management na Alma Mater.

Preberi več

Predsednik Pahor in profesor Toplak v New Yorku

26.09. 2021.

Prof. dr. Jurij Toplak, ki trenutno kot gostujoči profesor predava na Pravni fakulteti Univerze Fordham v New York-u (Fordham Law School), je nedavno pri svojem predmetu gostil predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Ta se je v New Yorku mudil na 76. Zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN). Predsednik Pahor je s skupino petdesetih študentov prava razpravljal o pomenu demokracije, volilnem pravu in regulaciji novih tehnologij.

Preberi več

Na katedri za fizioterapijo gostili mednarodni obisk s Poljske

22.09. 2021.

Na katedri za fizioterapijo smo na Alma Mater, v okviru Erasmus staff mobility programa, gostili visokošolske učitelje dr. Sylwio Mętel, dr. Paweła Żychowicz in dr. Marto Kądziołka s Krakowske univerze.

Preberi več

Nad COVID – 19 s fiziotrepevtsko obravnavo

07.09. 2021.

»Fizioterapija je izjemno pomembna pri zdravljenju in obravnavi ljudi v fazi okrevanja po dolgotrajnem COVID-u, ki se pri ljudeh kaže različno. Najpogostejši simptomi so ekstremna utrujenost in izčrpanost, simptom poslabšanja stanja po naporu, težave s spominom in koncentracijo, kratka sapa, pogosto pa so prisotne še težave s spanjem, mišična bolečina, bolečina v sklepih, pa tudi depresija in tesnoba idr. Predpisovanje vadbe pri dolgotrajnem COVID-u mora biti previdno, da kar se da zmanjšamo tveganje, da z vadbo ne poslabšamo posameznikovih simptomov in da z njo dosežemo zdravilne učinke. Fizioterapevt tem pacientom lahko pomaga pri obvladovanju simptomov dolgotrajnega COVID-a. Respiratorni fizioterapevt lahko pomaga pri pojavu hiperventilacije oz. hitrega in preglobokega dihanja in napačnih vzorcih dihanja, kažejo primeri iz prakse,« je pojasnil doc. dr. Tine Kovačič, predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije ter vodja doktorskega študijskega programa Fizioterapija na Alma Mater.

Preberi več