Študenti - zgodbe o uspehu

Lajšanje anksioznosti in paničnih napadov s fizioterapijo

14.04. 2023.

Anksiozne motnje so najpogostejše duševne motnje, ki jih je treba v povezavi z zavedanjem o zmanjšani kakovosti življenja prepoznati kot resen javnozdravstveni problem. Študentka Ajda Zupančič je v diplomski nalogi ugotavljala vpliv različnih fizioterapevtskih tehnik na simptome pri pacientih diagnosticiranih z generalizirano anksioznostjo in/ali paničnimi napadi.

Preberi več

Študijska izmenjava širi moje obzorje

13.04. 2023.

Študentka Carolin Saskia Liese prihaja s partnerske univerze za zdravstvene študije v Bochumu v Nemčiji - University of Health Sciences, Bochum in je na Alma Mater na študijski izmenjavi. V sklopu minule konference Za človeka gre je pod mentorstvom doc. dr. Mateje Vadnjal napisala odličen esej na temo Trajnost in človekove pravice Alberta de Franceschija.

Preberi več

Dostop in kakovost zdravstvenih storitev v času epidemije

06.04. 2023.

S pojavom epidemije koronavirusa je bil zdravstveni sistem izredno dodatno obremenjen in se je soočal z do takrat še neznanimi težavami. Dostop do zdravstvenih storitev v času epidemije je bil močno otežen, prav tako pa je epidemija vplivala na kakovost zdravstvenih storitev.

Preberi več

Naravna zdravilišča za zdravo staranje in dolgoživost

05.04. 2023.

Magistrica socialne gerontologije Dragice Pongračič je proučevala naravna zdravilišča za zdravo staranje in dolgoživost. Termalna voda namreč blagodejno učinkuje na zdravje, imunski sistem in osebno počutje.

Preberi več

Vrhunska potapljačica dihalne mišice krepi s pomočjo fizioterapije

03.04. 2023.

Diplomantka fizioterapije Mojca Haberman je izjemna potapljačica na vdih, za kar je potrebna izjemna mentalna in fizična pripravljenost. V svoji zaključni nalogi se je posvetila dihanju in boleznim dihal. Prepričana je, da je temu naravnemu življenjskemu procesu posvečeno premalo pozornosti.

Preberi več

Fizioterapija je ključna pri okrevanju po covid-19

30.03. 2023.

Študent fizioterapije Žan Makovec se je v svoji diplomski nalogi osredotočil na raziskovalno vprašanje o tem, kakšna je vloga fizioterapevta pri obravnavi bolnikov s covidom-19.

Preberi več

Redna telesna aktivnost za zdravo staranje

22.03. 2023.

Potreba po telesni aktivnosti se s starostjo ne konča. Študije namreč kažejo, da redna telesna aktivnost pozitivno vpliva na ljudi vseh starosti, podaljša leta aktivnega samostojnega življenja, zmanjšuje invalidnost in izboljšuje kakovost življenja starejših ljudi.

Preberi več

Balet je moje življenje

07.03. 2023.

Študentka Alma Mater Europaea Akademije za ples Antoneta Turk je prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let.

Preberi več

Življenje z demenco

06.03. 2023.

Demenca predstavlja vedno bolj razširjeno bolezen. Veliko svojcev za bolnike z demenco skrbi v domačem okolju, pri čemer je zelo vprašljiva kakovost njihovih življenj, saj večino svojega časa posvetijo skrbi za obolelo osebo. Do tega prihaja predvsem zato, ker je družinsko finančno stanje prenizko, da bi si lahko privoščili namestitev obolele osebe v institucionalno varstvo.

Preberi več

Telesna vadba učinkovita metoda zdravljenja depresivne motnje

27.02. 2023.

Študij fizioterapije na Alma Mater je uspešno zaključila študentka Taja Toplak. Z raziskavo je potrdila tezo, da je telesna vadba učinkovita alternativna metoda zdravljenja depresivne motnje.

Preberi več