Novice in dogodki

Novoletno sporočilo

23.12. 2021.

Drage študentke, dragi študenti, sodelavke in sodelavci ter prijatelji,
leto 2021 se izteka. Bilo je polno presenečenj, dobrih in manj dobrih.
Za Alma Mater Europaea (AMEU – ECM) je dobro to, da leto zaključujemo vsestransko in uspešno. Izpolnili smo načrte izobraževanja in raziskovanja ter presegli strokovno in tehnično usposobljenost za soočenje z novimi presenečenji pandemije. Manj dobro pa je, da se ne moremo srečati osebno, da bi si segli v roke, se objeli in si zaželeli vesele božične praznike in srečno novo leto. Zato vam pišem to celovitejše sporočilo.

Preberi več

Socialna gerontologija: bili smo prvi v Evropi

17.12. 2021.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil nedavno sprejet v Državnem zboru, je za študente in predavatelje študijskih programov socialne gerontologije zgodovinski dogodek.

Preberi več

Komuniciranje znanosti, novi pristopi in edukacija - projekt HybridLab

16.12. 2021.

Znanstveniki in raziskovalci danes v povezanem svetu bolj kot kadarkoli potrebujejo spretnosti za razvoj ustvarjalnih veščin (kultura, vizualna pismenost, mehke veščine komuniciranja raziskovalnih projektov itd.) ter spretnosti vizualne komunikacije, organizacije in oblikovanja informacij (podatki, vizualizacija podatkov, tehnologije umetne inteligence).

Preberi več

Sebastjan Kristovič v kolumnah za Družino in Ognjišče o prazničnem času

10.12. 2021.

Zakorakali smo v veseli december, za marsikoga čas mrzličnega nakupovanja, pretiranega obdarovanja, obilnih pojedin in prekomernega pitja.

Preberi več

Volitve v Študentski svet Alma Mater

08.12. 2021.

Dragi študenti in študentke Alma Mater,
Obveščamo vas, da bodo jutri v četrtek, 9. 12. 2021, od 14.00 do 17.00 ure potekale volitve v Študentski svet Alma Mater.

Preberi več

Mednarodni arhivski dan 2021: OD UPORABNIKOV DO VALORIZACIJE IN DIGITALNE TRANSFORMACIJE V ARHIVISTIKI

08.12. 2021.

Mednarodni inštitut arhivskih znanosti Trst – Maribor ter Oddelek za arhivistiko na Alma Mater EUROPAEA je 29. in 30. novembra uspešno izvedel 31. konferenco Mednarodni arhivski dan.

Preberi več

Magistrska študenta fizioterapije izvedla raziskavo o vplivu fizioterapije na rehabilitacijo starejših po prebolelem Covidu-19

07.12. 2021.

Študenta magistrskega študijskega programa Zdravstvene vede, smer Fizioterapija, Kristina Kerbler in Matjaž Lobnik sta izvedla znanstveno raziskovalno delo na temo učinkovitosti fizioterapije pri rehabilitaciji po preboleli bolezni Covid-19. Pod mentorstvom doc. dr. Tineta Kovačiča, predstojnika magistrskega in doktorskega študija fizioterapije in somentorstvom izr. prof. dr. Uroša Marušiča sta proučevala kratkoročne učinke fizioterapije na ravnotežje, koordinacijo, vzdržljivost, mišično moč, kognitivne sposobnosti in dihalno funkcijo ter ostale funkcijske sposobnosti starostnikov, ki bivajo v domovih za starejše občane (DSO).

Preberi več

Informativni dan o Erasmus+ mobilnosti na Alma Mater

05.12. 2021.

Želiš en semester študirati na partnerski instituciji ali opravljati prakso v tujini? Program Erasmus+ študentom Alma Mater omogoča opravljanje dela študijskih obveznosti v tujini. V torek, 14. 12., in v sredo, 15.12., bomo ob 14. uri na on-line informativnem dnevu predstavili možnosti za študij ali prakso v tujini, pogoje, ki jih morate izpolnjevati, postopke in roke ter odgovorili na vsa morebitna vprašanja.

Preberi več

Gostujoče predavanje: ARGUMENTIRANJE POSLOVNIH ODLOČITEV

04.12. 2021.

V ponedeljek, 6. decembra, ob 17. uri, v okviru študija Management poslovnih sistemov vabimo na predavanje doc. dr. Luke Martina Tomažiča, kjer bo gostujoči predavatelj predstavil uporabnost in prepletenost konceptov retorike, dialektike in logike pri poslovnem odločanju. Obravnaval bo dva uveljavljena modela sprejemanja poslovnih odločitev, in sicer harvardski pristop študije primerov in pristop Londonske šole ekonomike.

Preberi več

Izšla je znanstvena monografija: Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941–1945

02.12. 2021.

Asist. Daniel Siter, mladi raziskovalec in doktorand na AMEU – ISH, je pri naši fakultetni založbi izdal znanstveno monografijo, ki je rezultat štiriletnega raziskovalnega dela v arhivih, muzejih in drugih institucijah ter terenskih raziskav.

Preberi več